26 februari 2020 Peter Meurs

WAT SPORT VOOR DE WERELD KAN BETEKENEN

Enige tijd geleden las ik een blog van de Canadees Jason Dorland (Olympisch roeier, coach en schrijver) waarin hij uitlegt dat de potentie van mindfulness in sport niet alleen ligt in het verbeteren van prestaties maar ook in vergroten van het doel van sport.

Hij schrijft o.a. over dat hij zich als coach heeft gerealiseerd, dat hij met behulp van mindfulness niet alleen meer succes en plezier ervaart met zijn teams, maar dat hij sporters ook helpt door hen de potentie van de sport, om hun leven te transformeren, te laten zien.

Er ligt volgens Jason een grote kans voor de sport, als er meer coaches en sporters mindfulness gaan beoefenen. Dan ziet hij een enorme verschuiving in de toekomstige richting van de sport. Niet alleen in de prestaties van de sporters en coaches, maar ook in hun rol als wereldburgers.
Bij dit toekomstbeeld sluit ik mij graag aan, want laten we eerlijk zijn: sport heeft naast de vele geweldige momenten ook de nodige ‘mindere’ momenten. De media is bezaaid met verhalen over doping, corruptie, geweld, waanzinnige salarissen (en alle uitingen daarvan)……etc.

Sporters, coaches, teameigenaren en bestuurders hebben moeite om hun drang om te winnen te combineren met hun niet altijd even populaire, of zelfs welkome, rolmodel status. Volgens Jason kan mindfulness helpen om beide te bereiken. Winnen EN het creëren van een gezondere cultuur binnen de sport hoeven elkaar niet uit te sluiten.

En dat is van groot belang, want naast de vraag naar topprestaties is er een nog grotere vraag: “Hoe blijft sport relevant in een wereld overspoeld met onrust, armoede en wanhoop?” Voor veel mensen op deze wereld, heeft het aantal gewonnen Olympische medailles of het winnen van kampioenschappen zeer weinig te maken met hun dag-tot-dag overleven.

Als de sport zich niet verheft tot een ander niveau van betekenis, is het de vraag of sport relevant kan blijven. Sport moet ons iets groters bieden. En hier kan mindfulness bij helpen, door sporters en coaches op een dieper niveau redenen te laten ontdekken om mee te doen aan competitie, redenen die het simpele winnen of verliezen overstijgen.

Sport kan een voertuig/middel zijn voor persoonlijke verandering, als sporters en coaches naast het genieten van successen, ook gaan genieten van hun innerlijke ervaringen tijdens hun ‘prestatie reis’. Wanneer sporters met die ervaringen, hun carrière ná de sport voorzetten, worden zij krachtige gidsen voor positieve verandering in de wereld.

Als we de kracht van sport gebruiken om niet alleen levens te transformeren, maar ook om te inspireren tot grootsheid, vriendschap, compassie en vrede op wereldschaal, dan beginnen we de mogelijkheden van sport aan te boren. Tot die tijd blijft sport simpelweg de afleiding waar (te)veel mensen, afhankelijk van zijn.