7 februari 2021 Peter Meurs

MINDFLOWNESS?

Wat is de connectie tussen mindfulness en sport? We weten allemaal dat onze geest ons kan bevrijden of kan laten struikelen.

Als je geest gevuld is met gedachten of emoties, stap je uit de flow. Of je nu turnt of basketball speelt, als je begint na te denken over dat gevecht dat je eerder op een dag met een vriend had, of als je je zorgen maakt over wie in het publiek naar je zit te kijken, verlies je waarschijnlijk je ritme of mis een schot.

Als iemand tegen je praat maar je hoort zonder te luisteren, mis je de communicatie en verlies je je verbinding. Op het moment dat je geest ergens anders is, is het huidige moment voorbij. En het is alleen in het huidige moment dat je bewuste flow in je sport(leven) kunt cultiveren, optimale niveaus van prestaties kunt bereiken en die ultieme plek kunt ervaren die “The Zone” wordt genoemd.

Mihahly Csikszentmihalyi over Flow: “Het ego valt weg. De tijd vliegt. Iedere actie, beweging en gedachte volgt onvermijdelijk uit de vorige zoals het spelen van jazz. Je hele wezen is erbij betrokken en je gebruikt je vaardigheden maximaal.”

Het vermogen om aanwezig te blijven is wat Flow bevordert. Het valt niet te ontkennen dat kracht en vaardigheid een grote factor spelen bij het behalen van hoge prestaties in de sport, maar veel spelers hebben buitengewone kracht en vaardigheden. De echte sleutel tot hoge prestaties en het aanboren van flow is het vermogen om deze krachten en vaardigheden volledig in het huidige moment te brengen – en dat begint in je hoofd. De keerzijde van deze vergelijking is ook waar. Ongeacht hoe sterk of bekwaam je ook bent, je geest kan ook voorkomen dat jouw talent wordt gebruikt, en dat gebeurt vaak op een sluipende manier als je er niet voor zorgt. Je hebt het waarschijnlijk al eerder gehoord en het is waar dat de geest een spier is, waar je dagelijks voor moet zorgen. Zo eenvoudig en diepgaand is het.

Dr. J (basketballer uit de jaren ’80 bij de Philadelphia ’76) was een aangeboren mindful athlete die het ‘innerlijke spel’ speelde voordat de term werd bedacht. Hij was altijd in flow en leefde volledig in het huidige moment, reageerde en paste zich aan, aan wat er om hem heen gebeurde in plaats van te reageren en er tegen te vechten. Hij leek situaties met hem te laten spreken; hij observeerde en leerde. Hij was altijd optimistisch, ondersteunend, bemoedigend, vriendelijk en genereus – belangrijke gezonde eigenschappen voor de mindful athlete om zich te ontwikkelen, om te bloeien – en hij hield anderen verantwoordelijk zonder ze verkeerd te doen. Hij klaagde nooit over trainingen, pijn hebben of depressief zijn als hij slecht speelde of een wedstrijd verloor. Hij leek blij om te leven.

Om je potentieel te ontsluiten (je talent te benutten), moet je voor jezelf de weg vrijmaken voor vrijheid en transformatie. Mindfulness is een hulpmiddel dat je kunt kunnen gebruiken om dit op de meest bekwame manier te doen.