14 januari 2021 Peter Meurs

WINNEN ALS BIJPRODUCT EN NIET ALS DOEL?

Nu de Golden State Warriors het record voor de meeste overwinningen in één seizoen in de historie van de NBA hebben overgenomen van de Chicago Bulls van Michael Jordan, is het interessant de vraag te stellen: ‘Wat is het geheim van dit team?’

Natuurlijk, het heeft vele ingrediënten, waaronder misschien wel de beste shooter in de historie van basketbal in Stephen Curry. Maar voor de velen die het basketbal de afgelopen jaren hebben bekeken, is er iets bijzonders aan het spel van de Warriors, voorbij Steph. Ze zijn ‘in sync’ op een manier zoals geen enkel ander team is geweest.

Wat minder bekend is over de Warriors is dat een viertal zeer duidelijke kernwaarden het team begeleiden.

De 4 kernwaarden van de Warriors:

  1. PLEZIER
  2. MINDFULNESS
  3. COMPASSIE
  4. COMPETITIE

Deze waarden zijn kwaliteiten voor het leven, niet alleen voor basketbal. En dit is voor mij wat de Warriors anders maakt. Terwijl de meeste teams vooral bezig om de sport fysiek onder de knie te krijgen, richten de Warriors zich ook op de mentale kant, met inbegrip van hun attitude en hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Winnen is een bijproduct, geen doel. Het komt voort uit een manier van leven die in de eerste plaats gebaseerd is op Plezier, Mindfulness (aanwezig zijn als je speelt), Compassie (voor jezelf en jouw teamgenoten bij het maken van fouten) en Competitie (strijden op het hoogste niveau). Dit verschilt van het oude model van sport, dat voornamelijk bekeken word als herhalingen van bepaalde fysieke handelingen.

Mindfulness in sport maakt deze mentale vaardigheden beschikbaar voor elke sporter van elke leeftijd in een eenvoudige, directe en naar de sport vertaalde training.

De tijd kan niet meer rijp zijn, voor jeugdsport in het bijzonder. Dit is uitgegroeid tot een plaats van kritiek, druk, en frustratie …we moeten een andere manier vinden! En, zoals de Warriors hebben aangetoond, deze manier voelt niet alleen beter, maar zorgt er ook nog voor dat er meer wedstrijden gewonnen worden.

Mensen hebben altijd geprobeerd om zichzelf uit te dagen, waarbij de echte uitdaging van ‘binnen’ is. Ik ben blij met de AMS (Academie voor Mindfulness in Sport), die is gestart met de eerste opleiding die dit innerlijke spel en deze innerlijke reis ondersteund voor sporters van alle leeftijden. Zodat zij met plezier alles uit zichzelf kunnen halen, zonder zich daarbij te hechten aan het resultaat.